• 14 dagen bedenktijd
 • Gratis verzending vanaf 70 euro
 • Veilig betalen

Kledingtips voor de baby
17-02-2020 14:42:38

Eindelijk is het zover, een streepje op die zwangerschapstest! Jeeeej er komt een baby aan. Als de eerste verbazing wat gezakt is en de vreugde met iedereen gedeeld is, komt vroeg of laat de nestdrang zijn kop opsteken. Toegegeven, wat is er leuker dan zorgeloos zwanger zijn van jullie eerste spruit en uitgebreid te gaan shoppen. Eerlijk gezegd kocht ik voor ons eerste kindje gewoon wat ik mooi vond of wat er op mijn weg kwam. Ik had ook helemaal geen idee van maten en andere praktische bezwaren bij de aankoop van de eerste kleertjes.

Om jullie de verwarring en miskopen te besparen, hebben we enkele nuttige tips op een rijtje gezet. Klik op de blogpost om verder te lezen

Maten

Help, maten van babykleding, hoe werkt dat?

De maten worden uitgedrukt in centimeters. Maat 56 past voor kindjes tot 56 cm. Gemiddeld genomen kunnen baby's maat 56 aan, tot ze ongeveer 1 maand oud zijn. Maten gaan steeds omhoog per 6 cm. Van zodra je baby 57 cm is, kan je beginnen overschakelen naar de volgende maat, maat 62. Een pasgeboren baby is ongeveer tussen de 48 cm en 53 cm groot en groeit ongeveer 1 cm per week. Jongens zijn gemiddeld genomen iets groter dan meisjes. De lengte bij de geboorte zegt niets over hoe snel je baby zal groeien. Alle baby's zijn immers anders. De ene baby kan maat 56 gedurende 3 maanden dragen, de andere baby is er na 1 maand al uitgegroeid (been there, done that). Sowieso zou ik niet investeren in pakjes in maat 50, tenzij jullie baby veel te vroeg geboren wordt, wat natuurlijk moeilijk op voorhand te voorspellen is. Bedenk wel dat als jullie baby 49 cm bij de geboorte is, hij ruwweg een dikke week in maat 50 zal passen. Wil je echt 100% voorbereid zijn, dan kan je een lijstje maken van leuke pakjes in maat 50 en een paar foto's nemen. Als jullie baby dan toch veel te vroeg geboren wordt en een mini baby blijkt te zijn, kan je je man op pad sturen om de bewuste pakjes te gaan kopen (hallo, mannen hebben ook een taak bij de geboorte). Schat de gynaecoloog jullie baby in rond de 4 kilo, dan is investeren in maat 50 zeker weggegooid geld. Kleertjes in maat 50 kunnen dan misschien in de lengte passen, in de breedte zullen de broekjes spannen rond de buik of t-shirtjes heel krap zitten rond het middel.

 • Ga voor maat 56 (1 maand) voor je eerste aankopen. Ja in het begin zal je de mouwtjes en beentjes wat moeten omslaan, maar beter zo, dan dat je baby dat schattige (en dure) pakje maar 2 keer aan kan.
 • Kleertjes in maat 62 (3 maand) of 68 (6 maand) kunnen op de geboortelijst. Mensen wachten soms een tijdje om kleertjes te geven. Het is zonde dat de kleine kleertjes in maat 56 staan te verbleken op je geboortelijst. Als mensen spontaan kleertjes kopen, is dit ook vaak in maat 62 of maat 68.
 • Op voorhand kleertjes kopen in maat 74 (9 maand) of meer is moeilijk. Zal je baby snel of net traag groeien? Dat is voor de geboorte moeilijk in te schatten. Wanneer je baby aan maat 74 toe is, kan hier een seizoen verschil op zitten. Wil je toch graag kleertjes in maat 74, zorg dan dat ze seizoen-neutraal zijn. Vb. geen shortjes of wollen truien. Eenmaal je kindje een paar maanden oud is, kan je zijn lengte-curve (van kind & gezin) wat meer inschatten en kan je berekenen in welk seizoen hij of zij in maat 74 zal passen (hallo, solden!).

Een extra moeilijkheid, is dat niet alle fabrikanten dezelfde maten hanteren. Een 56 bij merk A is dus niet noodzakelijk gelijk aan een 56 bij merk B. Daarom hebben we even een lijstje gemaakt van merken die groot vs. klein tailleren. Soms is het ook fijn om een grotere 56 te gebruiken, om zo de overgang van maat 56 naar maat 62 wat te overbruggen. Als een merk klein tailleert, bedoelen we ook soms smal tailleren. Heb je een forse baby die klein is, dan zal je baby toch sneller uit de kleine maten groeien.

Zeer kleine maten (zo goed als 1 maat verschil)

 • Mingo
 • Emile et Ida

Eerder kleine maten:

 • Filou & friends
 • Zara
 • JBC
 • Trixie
 • Lily Balou (kruippakjes zijn klein, de andere kleding is normaal van maat)

Valt op maat:

 • Kidscase
 • Carlijn Q (broeken zijn wel lang)
 • Little Indians
 • Fresk
 • Noppies

Grote maten:

 • Froy & Dind
 • Hema
 • Tumble N Dry (tot bijna 1 maat verschil)


Praktische bezwaren

Ok, de maat heb je vast, nu nog enkele praktische bezwaren afhandelen. Pasgeboren baby's zijn niet makkelijk aan te kleden (zo klein en fragiel) en je bent bang (zeker bij je eerste) om hen een arm uit te draaien. Daarom zijn dingen die je hen over het hoofd moet trekken een no-go. Ook al gaan de knopjes tot halverwege hun middel open, moet het over hun hoofd, koop het dan in een grotere maat. Vanaf maat 62 (3 maand) heeft je baby al wat meer massa en zal je je ook zekerder voelen om hem aan te kleden. Praktisch zijn zulke kleertjes echter nooit voor een kleine baby. Dus als je het mij vraagt, wacht dan tot maat 68 (6 maand) en ga gewoon even voor je eigen gemak. Met een beetje geluk (of pech) moet je soms tot 3 keer per dag je baby andere kleertjes aantrekken. Dan wil je iets dat makkelijk aan kan en geen gesukkel en geween om dingen over hun hoofd te trekken. Ga dus voor knoopjes op de rug of onesies die helemaal tot onderaan de voetjes open kunnen. Onesies zijn supper schattig, koop er dus zeker een paar.

Een apart broekje met een t-shirtje erbij is niet alleen een leuke variatie, het is soms ook praktisch. Bij ongelukjes hoef je enkel het t-shirt of het broekje te vervangen (afhankelijk van waar het drama zich afgespeeld heeft). Zorg er hier ook weer voor dat het t-shirt niet over het hoofd hoeft. Er bestaan t-shirtjes die helemaal open kunnen door middel van knoopjes. T-shirtjes of bodies met een envelopsluiting horen wat mij betreft thuis in de  "over-het-hoofd" categorie. Bewaar ze voor een grotere maat. 

Ook bodies bestaan voor de allerkleinsten in een overslagvorm. Koop deze zeker in maat 56 en maat 62 en niet de over-het-hoofd vorm. Een body zie je toch niet en de overslagvorm is zo makkelijk. 

Even kort samengevat

 • vermijd kleertjes die over het hoofd moeten getrokken worden in maat 56
 • ga zeker voor overslag bodies in maat 56 en maat 62
 • bij onesies moeten de knoopjes helemaal tot onderaan de voetjes gaan (niet halverwege stoppen)


Ben je nog op zoek naar leuke items voor op je geboortelijst? Bij mini & mie kan je een geboortelijst leggen, zonder aankoopverplichting of waarborg en krijg je achteraf een tegoed bon van 10% op alle aankopen (geen uitzonderingen). Het enige wat je moet doen is onze website op je geboortekaartje zetten. Interesse? Stuur ons dan gerust een mailtje op info@minienmie.be of maak een afspraak zodat we samen je lijst kunnen samenstellen.