• 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Veilig betalen

Help, alleen met een peuter en een baby in huis
29-12-2017 12:43:32

Zoals jullie weten, of misschien nog niet, ben ik een jonge mama. Het klinkt zo goed om jonge mama te zeggen. Zo lijkt het alsof ik nog een twenty something ben zonder rimpels in plaats van een thirty something met een 5 weken oude baby op de arm. Ons zoontje is kort na de geboorte ziek geworden en om dat scenario te vermijden, mijn moederhart in 400.000 stukken, blijft de oudste thuis van de crèche tot de jongste twee maand is. De oudste is helaas, helaas nog niet zo heel oud. Dat wil zeggen dat die ene dag in de week dat ik “van dienst” ben en dus zowel de jongste als de oudste onder mijn toezicht vallen, nogal .... hectisch is. 

Klik op de blogpost om verder te lezen

Eén dag in de week ben ik dus "single" mama met een baby op de arm en een eigenwijze tweejarige in huis. Al snel bleek mijn alziend oog niet zo alziend te zijn, zelfs niks ziend zonder bril, het ene brandje is nog niet geblust of het volgende biedt zich al aan. Laat ons eerlijk zijn één dag in de week er alleen voor staan, is meer dan genoeg. Sindsdien niets dan respect voor alle echte alleenstaande mama’s, ze verdienen een medaille voor moed en zelfopoffering.

Zelfs op een uitgeslapen dag is het combi voordeelpak van mijn jongste en oudste een uitdaging, laat staan na een nacht waarin er tig keer is opgestaan en evenveel is gekotst. Vorige nacht ben ik nog gewoon in mijn door de baby ondergekotste bed in slaap gevallen. De hashtag #zomoe is hier dus zeker van toepassing. Dat en het feit dat de twee mini’s nog niet helemaal op elkaar zijn ingesteld (ik blijf geloven dat die dag ooit komt, zoals er zeker een pot goud staat aan het einde van de regenboog) maakt dat het hier op “mijn dag” dikke chaos is. Uiteraard moet de oudste per se op het potje net op het moment dat de jongste een flesjes krijgt en uiteraard wil ze trots haar pipi tonen en uiteraard is ze zo lomp als de pest (heeft ze van haar moeder) en belandt die pipi op het tapijt in onze living. Enfin, moraal van het verhaal: ga nooit zomaar op ons tapijt in de living zitten en ik ben niet in de wieg gelegd om te werken als verzorgster in een kinderdagverblijf.


Ondertussen heb ik een paar tips verzameld om een dag met twee mini’s zo optimaal mogelijk door te komen. Omdat we als moeders elkaar wat moeten helpen van tijd tot tijd, deel ik mijn tips graag met jullie. Hopelijk hebben jullie er iets aan.  • Ga naar buiten

In de winter is het natuurlijk moeilijker maar het is opvallend hoeveel kalmer ze allebei zijn als we ergens naartoe gaan. Of dat nu naar de zoo, de winkel om de hoek of buiten in de tuin is, maakt ondervindingsgewijs niet zoveel uit. De baby slaapt (lang leve de draagzak) en de oudste kan stoom aflaten (lees: straks een langer dutje doen, driewerf hoera)


  • Gebruik de draagzak ook binnen

Baby’s wenen soms of als je pech hebt heel vaak voor niks of iets waar je niks aan kan doen (krampen en zo). Natuurlijk is het fijn om je baby dan te troosten door ze te pakken maar met een tweejarige in de buurt is dat niet altijd evident. Een krijsende baby op de achtergrond is dan ook weer niet echt goed voor de zen-sfeer in huis. Om de geluidsoverlast tot een aanvaardbaar niveau te beperken, koop je dus best een draagzak en gebruik je hem ook binnen. Koop wel een exemplaar dat makkelijk in gebruik is en waar zowel jij als je baby zich goed bij voelen, anders gebruik je hem toch niet. Plant dus vooral eens een echte baby in die draagzak voor je hem koopt, dat zegt meer dan 1.000 woorden of evenveel goede raad.


  • Buit een fascinatie van je peuter uit

De peuter is diegene die het meeste aandacht/energie vraagt, of tenminste dat is bij ons het geval. De essentie is dus de peuter (rustig) te kunnen bezig houden en dat is niet altijd makkelijk. Zoek dus een fascinatie van de oudste en buit deze all the way uit. Uiteraard is het zoeken naar een fascinatie die in stilte en vooral zonder hulp van mama kan worden gedaan. Spelletjes of speelgoed met veel lawaai is iets wat team no-sleep kan missen als de pest. Zo plakt onze oudste blijkbaar graag stickertjes, iets wat we per toeval ontdekt hebben. Op “mijn dag” wordt er dus een stickerboek boven gehaald en kleven we lustig (goedkope) stickertjes. Hoe meer hoe beter. Uiteraard wordt deze activiteit bewaard voor mama haar dag, zodat het extra speciaal blijft en zeker zijn doel (rust in huis) niet voorbij schiet.


  • In bad

Toen de oudste net geboren was, vond ik een baby een badje geven helemaal niet rustgevend. Nu daarentegen is het een moment van rust en herbronning (ohja). Op mama haar dag wordt er ALTIJD in bad gegaan, maakt niet uit of ze allebei ruiken naar roosjes en lavendel, wat trouwens zelden het geval is, in bad wordt er gegaan. De chauffage lekker warm, de oudste “geparkeerd” in bad en druk, druk, druk met haar badspeelgoed in de weer en de jongste aan het tukken op het verzorgingskussen op de grond. Mama zit erbij en kijkt er vol vertedering naar.

In onze inspiratie sectie kan je onder "speelgoedsoep" zien wat onze persoonlijke bad-favorieten zijn.


  • Snel en makkelijk eten

Natuurlijk ben je een uitstekende kok en kook je graag. Ik ben helaas geen van beide en al zeker niet met enkel mezelf en twee kindjes in huis. In de winkel is er zoveel keuze qua vers voorgesneden groenten en diepvriesgroenten. Waarom jezelf het leven moeilijk maken als er makkelijke en gezonde alternatieven zijn? Bij de beenhouwer gaan we op “mijn dag” dan ook resoluut voor klaargemaakte maaltijden als vol au vent, balletjes in tomatensaus of spaghetti die dan in combinatie met de makkelijke groenten worden gegeten. Niets zo vervelend als uitgebreid koken met een een peuter aan je been die om de haverklap njam, njam roept of wil kijken naar het eten (neen het is nog niet klaar), wij gaan voor makkelijk en snel gezond eten in de plaats.


  • Rommel mag 

Niet proberen op te ruimen, het lijkt een no-brainer en toch... Ik kan zo oprecht genieten van een opgeruimd huis dat het mij soms moeilijk valt om te leven in een huis getroffen door een speelgoedbom. Tijdens het middagdutje moet ik mij dus echt inhouden om niet snel, snel al het speelgoed op te ruimen. De oudste heeft haar hoofdkussen nog maar geraakt of de jongste begint te wenen (ohja, for real!). Volgens mij kan hij niet slapen zonder het nodige lawaai op de achtergrond. Energie-gewijs doet het mij dus veel meer deugd om even in de zetel te ploffen dan snel ons huis speelgoedvrij te maken met een huilende baby op de achtergrond. Tegen de tijd dat alles opgeruimd is en ik gelukzalig de zetel wil induiken met de baby, is het middagdutje van de oudste alweer voorbij (hazenslaapjes zijn er niks tegen). Daar zit je dan in een opgeruimd huis met een uitgeruste (lees: overactieve) peuter, een overprikkelde baby (van al dat wenen) en een mama met platte batterijen. Er zijn al voor minder ongelukken gebeurd. Geef de oudste een minuut of vijf, max tien en het huis ziet er opnieuw als een slagveld uit. De rommel probeer ik dus te laten voor wat hij is. Onaangekondigde bezoekers zijn bij deze gewaarschuwd en mogen zich tussen de duplo blokken en de auto's een weg naar de zetel banen (als die al vrij is). Mijn drang naar een opgeruimd huis, bewaar ik wijselijk voor ’s avonds.


  • De Tv

Bij acute nood of overmacht kan nog altijd het ultieme redmiddel worden ingezet: de Tv. Het is opvoedkundig gezien misschien niet altijd ok om je kind voor de Tv te planten maar soms breekt nood wet en is de Tv nabij. Er is immers niks wat een beetje Bumba niet kan oplossen. Misschien ook handig om te weten voor de liefhebbers, op de website van de VRT www.vrtnu.be staan bijna altijd Bumba afleveringen.

 

Uiteraard is een dag lang en kan ik altijd nog wat extra tips gebruiken, laat ons dus zeker jouw tips weten op info@minienmie.be