• 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Veilig betalen

Essentiels om in huis te hebben voor de baby er is
24-08-2019 21:56:51

Wanneer je zwanger bent, is iedereen er als de kippen bij om te vertellen hoe ongelofelijk hard je leven zal veranderen. Een beetje beangstigend soms en laten we eerlijk zijn, zeker bij een eerste kindje, kan je je daar niet zo heel veel bij voorstellen. De emotionele rollercoaster, daar kan niemand je op voorbereiden, de praktische kant daarentegen die is wel voor te bereiden. Hoewel de praktische kant voor de hand ligt, moest ik vaststellen dat mijn man en ik toch niet zo goed voorbereid waren, ondanks alle sessies bij de vroedvrouw en de ontelbare bezoekjes aan de babywinkel. We wilden ook niet al te veel spullen in huis halen voor de baby er was. Door alle tips die we kregen en het overaanbod aan babyspullen was het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Eenmaal onze dochter er was, bleken we enkele essentiels niet in huis te hebben en dat zorgde, vooral bij mij, voor onnodige extra stress. Daarom dit handige lijstje, dat enkel de baby essentiels bevat die je in huis moet hebben voor de baby er is, voor mensen die graag goed voorbereid zijn, maar hun huis van bij het prille begin niet willen volladen met babyspullen.

Klik op de post om meer te lezen.

Drinken

Borstvoeding geven, kan iets heel moois en natuurlijks zijn maar soms, meestal in het midden van de nacht, heb je even nood aan een fles. Het lijkt op het eerste zicht een vreemd idee maar er zijn zoveel redenen waardoor je een fles babymelk kan nodig hebben: je bent gewoon te moe en raakt niet meer uit bed, je borsten zijn leeg (ohja), je hebt een volle afgekolfde fles melk laten vallen (been there done that), manlief heeft je net afgekolfde fles leeg gegoten in de gootsteen (drama), …

Een verwittigde vrouw is er twee waard, dus neem, ook al ben je van plan om borstvoeding te geven, een flessennoodkit in huis. Een noodkit bestaat uit:

  1. Melkpoeder
    Melkpoeder kan je kopen in de apotheek, als je een goede relatie met hen hebt, mag je ongeopende verpakkingen vaak terugbrengen.
  2. Flesjes
    Ken je iemand met een kindje, vraag dan of je twee (liefst zoveel mogelijk) flesjes mag lenen. Geen kennissen of vrienden met kindjes, kies in de winkel dan voor een merk dat verschillende soorten tutjes heeft. Kwestie van achteraf nog van tutjes te kunnen veranderen zonder de flessenset te moeten veranderen. Voor een pasgeborene bestaan de volgende opties van flessentutjes: latex tutjes (doorzichtig van materiaal), rubberen tutjes (bruin, gelig van materiaal), rechte tutjes van vorm en tandvriendelijke tutjes. Ga ook meteen voor de grotere variant van de flesjes (270 ml of meer) ook al doe je in het begin belachelijke hoeveelheden in de fles. De kleine variant is al snel te klein. Ook als je borstvoeding geeft, kan een flesje van pas komen. Er bestaan speciale papflesjes die de zuigreflex aan de borst nabootsen zodat je kindje de juiste zuigtechniek blijft behouden.
  3. Flessenborstel
  4. Azijn of gedistilleerd water
    Als je flessen steriliseert zonder een scheut azijn, zien ze er meestal vuiler uit na de sterilisatie door de kalkaanslag. Je kan ook gewoon steriliseren met gedistilleerd water. Een andere plus is dat je flessen er op die manier zo goed als nieuw blijven uitzien.
  5. Plat water geschikt om babyvoeding te maken
  6. Gestreken keukenhanddoeken. Gesteriliseerde flessen kan je laten uitdruppen op gestreken keukenhanddoeken. Bij ons worden deze niet altijd gestreken, dus leg even een gestreken stapeltje apart.

Ga je langdurig met flessen aan de slag dan heb je ook nog nodig:

  1. Een microgolf sterilisator (!!!!!) beste aankoop ooit. Steriliseren in een pot is ok als je sporadisch een fles geeft tussen de borstvoeding door, maar niet ok als je heel veel afkolft of gewoon flessen geeft. Je wil ’s nachts niet in een pot kokend water staan roeren. Als je voor flesjes gaat, is dit dus zeker een item om op voorhand in huis te hebben. Probeer een sterilisator te kiezen waar verschillende merken van flessen in gaan of voor een sterilisator van een merk dat meerdere soorten tutjes heeft, zodat je niet vastzit aan een model waar je uiteindelijk niet mee verder kan. Lees ook eens rustig op voorhand de handleiding. Met een vermoeid hoofd lijken de makkelijkste dingen al snel rocket-science.
  2. Meer dan twee flesjes, een vijf a zestal flesjes heb je zeker nodig. Pasgeboren baby's kunnen tot 8 voedingen per dag nodig hebben. Pak de flessen nog niet allemaal uit, zodat je ze eventueel terug naar de winkel kan doen als de tutjes-flessencombinatie niet goed is (zie bovenstaande tips voor de aankoop van flesjes).

Verzorgen

In het ziekenhuis krijg je meestal verzorgingsproducten mee zoals zeep en badolie. Ook een thermometer krijg je vaak in het ziekenhuis. Wat je precies meekrijgt hangt af van ziekenhuis tot ziekenhuis, je vraagt het voor de zekerheid best even na. De verzorgingsproducten die je krijgt in het ziekenhuis zijn niet altijd vrij van parabenen en andere bewaarmiddelen. Hecht je zoals wij veel belang aan de juiste verzorgingsproducten, bekijk dan zeker het aanbod op onze website.

  1. Verzorgingskussen 
    Persoonlijk ben ik een fan van de simpele geplastificeerde versie waar je nadien een (zachte) hoes overtrekt. We hebben er andere gehad, met al een leuke print op maar daar past enkel de hoes van het merk op (geen vervanghoezen) en ze gaan sneller stuk. De overtrekhoes kan je gerust op de lijst laten staan, in het begin kom je met een badhanddoek op het kussen al ver.
  2. Minimum acht tetra washandjes om je mini mee te wassen.
  3. Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn. Een wolprogramma of ander kort wasprogramma is voldoende.
  4. Bad
    Een exemplaar op pootjes is makkelijker voor je rug. Iets wat je bijvoorbeeld perfect tweedehands kan kopen voor een zacht prijsje. Geen plaats in je badkamer voor een bad op pootjes, ga dan voor wassen in de gootsteen (als je een grote hebt) of een andere oplossing.
  5. Zes slabjes, zeker als je van in het begin een flesjes geeft. Iets anders zoals een keukenhanddoek of een klein badkamerhanddoekje om de melk op te vangen, kan natuurlijk ook. Bekijk zeker de slabjes van Mini & Mie eens in ons aanbod.
  6. Pampers 
    Een gemiddeld kindje weegt tussen de 3 kg en 4 kg. Een pak pampers vermeldt altijd het gewicht voor dewelke ze geschikt zijn. Tijdens je verblijf in het ziekenhuis, krijg je pampers om daar te gebruiken.
  7. Natte doekjes of de ecologisch uitwasbare variant. Tijdens je verblijf in het ziekenhuis, krijg je natte doekjes om daar te gebruiken. Wij zijn gewonnen voor natuurlijke natte doekjes, die biologisch afbreekbaar zijn. Met andere woorden doekjes zonder schadelijke stoffen. Wist je dat wanneer je je baby wast of verzorgt, de producten die in aanraking met je baby komen, (tijdelijk) in zijn bloed terechtkomen? Check het aanbod zeker op onze website.
  8. Alcoholgel om je handen te ontsmetten. Niet alleen voor jezelf maar een klein kindje is heel vatbaar voor infecties en dan wil je je eigen verkoudheid niet doorgeven.
  9. Steriele compressen voor het verzorgen van de navel
  10. Veel body’s
    Een tiental heb je er zeker nodig. Voor pasgeborenen is de overslagvariant een echte aanrader. Op die manier moet je niets over hun hoofdje trekken. Het verschil tussen een body van 5 eur en een van 2 eur zit hem in de pasvorm en de kwaliteit van de drukknopjes. De body’s passen bij de duurdere variant mooier aan (minder los om het lichaam). Bij de goedkope variant gaan de drukknopjes sneller stuk, test de knopjes bij aankoop door ze eens open en dicht te doen, zeker bij de goedkope variant. Of je body’s met lange of korte mouwen koopt, hangt af van wat je er boven draagt en van het seizoen. Een pasgeborene zijn armpjes zijn het best bedekt (tot ze een paar weken oud zijn).
  11. Mutsje
    De eerste weken, heeft je baby een mutsje nodig. Ben je niet gewonnen voor het ziekenhuis exemplaar (terecht), zorg dan zelf voor een leuk mutsje.
  12. Kleertjes
    Je hebt sowieso kleertjes nodig, hoeveel is een persoonlijke keuze. Mensen geven niet makkelijk de kleinste maatjes cadeau. Vaak kan je op tweedehands sites of tweedehandsbeurzen, zeker in de kleinste maatjes, mooie niet afgedragen kleertjes vinden voor een zachte prijs. De maten van kleertjes worden vaak uitgedrukt in centimeters. Maat 56 zijn bijvoorbeeld kleertjes die je kindje kan dragen tot het 56 cm groot is. Gemiddeld genomen past maat 50 ongeveer een paar weken, sommige kindjes passen helaas nooit in maatje 50. Het ene merk tailleert ook al wat groter dan het andere. In het begin is dit dus een beetje aftasten. Duurdere kleertjes koop je dus beter een maatje te groot dan te klein. Koop ook enkele sokjes voor je kindje. Check zeker onze blogpost over de eerste kleertjes met nog meer tips over het shoppen van kleertjes voor jullie spruit.


Slapen

Om te slapen zijn de benodigdheden vrij simpel. Aan beertjes of tutjes heeft je pasgeborene meestal nog geen boodschap, dat komt later. Beertjes en tutjes hoef je dus nog niet per se in huis te hebben. In het ziekenhuis krijg je vaak ook een tutje.

  1. Een jersey dekentje of grote tetradoek om je kindje strak mee in te pakken. Een wollen dekentje is niet echt geschikt hiervoor.
  2. Onderlakentje en bovenlakentje.
  3. Bedje/wiegje.
    Waar je kindje graag slaapt is een moeilijke en hangt ook af van kindje tot kindje. Onze dochter wou in het begin niet in haar (groot) bedje slapen. Ze sliep daarentegen wel als een roosje in de draagmand van haar buggy. Alsof ze liever in een klein geborgen nestje sliep. De eerste maanden heeft ze dus in de mand van haar buggy geslapen.

Onderweg

Om de afstand tussen het ziekenhuis en thuis te overbruggen, moet je uiteraard over de nodige tools beschikken. De meesten onderen ons leggen die afstand met de auto af (alhoewel je er met de trein al geweest was). Een autostoel, geschikt voor pasgeboren kindjes, is dus zeker een must-have.

Probeer ook al eens op voorhand om de autostoel in en uit je auto te halen. Kwestie van niet op de parking van het ziekenhuis met een you-tube filmpje in de hand en de autostoel in de andere hand te moeten staan prutsen. 

Voor mama

Mama’s hebben na de bevalling ook wat extra’s nodig, buiten veel liefde, geduld en zakdoeken

  1. Soms heb je gewoon nog even wat pijnstilling nodig als je al uit het ziekenhuis bent en dan is het handig om die al in huis te hebben. Een stevige paracetamol brengt je al een eind ver.
  2. Stevig maandverband of gynaecologische compressen zoals ze deze in het ziekenhuis gebruiken (te koop bij de apotheek). Bevallen kan nu eenmaal niet zonder bloedverlies.
  3. Leg alle benodigdheden klaar.
    Alles in huis hebben is niet genoeg, leg ook alles klaar. Maak het bedje op. Voorzie een handig plaatsje voor de kleren, de verzorgingsproducten en het kussen. Het kussen kan perfect op een bureau of op de tafel liggen. Zolang je maar alles binnen handbereik hebt.

Uiteraard bestaan er andere checklists, met meer of andere spullen op. Persoonlijk ben ik heel erg gericht om niet te veel spullen in huis te halen, dus het zou goed kunnen dat andere mensen je andere dingen aanbevelen. Naar mijn gevoel bevat dit lijstje de meest essentiële dingen om in huis te hebben voor je baby geboren wordt. De rest kan je altijd later nog kopen of cadeau krijgen.


Even kort samengevat levert dit het onderstaande boodschappenlijstje op:

Van de apotheek of supermarkt

  1. Melkpoeder
  2. Pijnstilling
  3. Maandverband
  4. Azijn of gedistilleerd water
  5. Plat water geschikt voor babyvoeding
  6. Pampers
  7. Vochtige doekjes of de uitwasbare variant.
  8. Alcoholgel
  9. Steriele compressen

Van de babywinkel, tweedehandswinkel of supermarkt

  1. Flesjes en flessentutjes
  2. Flessenborstel
  3. Microgolf sterilisator (tegenwoordig niet meer nodig volgens Kind & Gezin)
  4. Verzorgingskussen
  5. 8 tetra washandjes
  6. 5 tetradoeken
  7. Bad
  8. 6 slabjes
  9. Bedje
  10. Onderlakentje en bovenlakentje
  11. Jersey wikkeldekentje of grote tetradoek
  12. 10 body’s
  13. Mutsje
  14. Kleertjes
  15. Baby autostoel

To do:

  1. Keukenhanddoeken strijken
  2. Alles klaarleggen
  3. De autostoel eens in en uit de auto halen