• 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Veilig betalen

Essentials voor de grootouders
24-05-2021 20:19:02

Joepie een kleinkind in aantocht. Na het verwachten van je eigen kindje toch één van de (vele) hoogtepunten in het leven. Je eigen kinderen die mama of papa worden, het is een magisch moment. In de beginfase blijft een kleintje waarschijnlijk niet slapen maar eens het gewone leven zich weer op gang trekt, is dat waarschijnlijk een ander verhaal. De spreuk "it takes a village to raise a child" is een waarheid als een koe als je het ons vraagt. Maar ook hier, heeft iedereen zijn eigen verhaal en ieder verhaal is minstens even waardevol. Voor de zekerheid hebben we een kleine checklist gemaakt van items die handig zijn om in huis te hebben voor kersverse grootouders die af en toe, één of meerdere dagen in de week op het nieuwste engeltje van de familie zullen passen.

Uiteraard gaan er bij een logeerpartijtje of een speelbezoekje heel wat spullen over en weer. Het heeft geen zin om als grootouder zaken zoals kleertjes, flesjes en poeder aan te schaffen want daar groeien ze in geen tijd uit. Toch zijn er een paar spullen waarvan het echt de moeite waard is om ze in huis te halen als grootouder. We hebben ze even op een rijtje gezet.

  • Een bedje

Of het nu een plooibedje is of een echt bedje met spaken dat maakt niet echt uit. Als je een vaste oppasdag in de week hebt en er de plaats voor hebt dan is een spakenbedje zeker het overwegen waard. Tegenwoordig zijn er op websites als tweedehands goede bedjes te vinden. In een spakenbedje kan een baby makkelijk slapen tot hij/zij een jaar of 3 is. Bij twijfel over het soort bedje, kan je altijd de raad van de nieuwe ouders inroepen, vaak hebben zij ook een voorkeur voor het een of het andere. Een wiegje bij de grootouders is onnodig. Vaak zijn kindjes al een wieg ontgroeid nog voor ze bij oma en opa komen logeren.

  • babyfoon

Een babyfoon is een heel gedoe om mee te nemen (denk veel draden in de war) en super handig bij de grootouders, vooral voor de grootouders zelf dan. Het geeft een "geruster" gevoel wanneer de kindjes slapen en je mag er van uitgaan dat je de babyfoon zal gebruiken tot de kindjes ongeveer een jaar of 3 zullen zijn, soms langer, soms korter.

  • slabbetje & 2 zachte lepeltjes

Een slabbetje om te eten is een must. Het is een item dat ouders vaak vergeten en zeer handig om in huis te hebben. Kies voor een slabbetje met een plastic coating. Stoffen slabbetjes zijn goed voor papflesjes, maar hebben het nadeel dat ze vocht doorlaten en zijn moeilijker vlekvrij te krijgen wanneer kindjes beginnen eten. Een zacht lepeltje is nog zo een item. Zachte lepeltjes zijn goed voor kindjes die pas leren eten omdat ze geen harde rand hebben. Eenmaal kindjes zelfstandig leren eten, zijn ze ook handig. Een slabbetje kan je gebruiken tot kindjes 3 a 4 jaar zijn. Het zachte lepeltje gaat mee tot kindjes ongeveer 2 jaar zijn.

  • wipstoeltje (optioneel)

Een wipstoeltje is leuk omdat je zo de baby mee in de keuken kunt nemen of op plaatsen waar je de baby niet zomaar op de grond zou zetten. Een wipstoeltje gaat niet zo heel lang mee, vandaar het optionele karakter. Doorgaans is een wipstoeltje maar handig tot kindjes maximum 1 jaar oud zijn. Ook wipstoeltjes kan je vaak zeer mooi op tweedehands vinden of je kan een oude stoeltje een upgrade geven met een nieuwe hoes.

  • vanaf 9 maand: eetstoel

Heb je een vaste dag dat je op de baby zal passen? Dan is een eetstoel heel handig. Of je nu kiest voor het model van Ikea, een trip trap of een ander model maakt niet uit. Ook bij doordeweekse bezoekjes is een eetstoel handig en het is niet iets wat je zomaar even als ouder in de auto propt en meeneemt (naast alle andere spullen die je als ouder al meeneemt). Komen je (klein)kinderen vaak eten, dan is een kinder-eetstoel een onmisbare aankoop. Een eetstoel kan je vaak gebruiken vanaf 9 maand tot x jaar afhankelijk van het model dat je koopt. Kindjes passen doorgaans tot max 2 jaar in een eetstoel van Ikea. Een trip trap of een andere meegroei stoel is dan weer een stoel die zelfs voor een volwassene nog kan dienen. Aan jou de keuze.

  • vanaf 1 jaar: mini voorraad pampers en geheim tutje

Is jullie engeltje al 1 jaar, dan begint het de moeite te worden om een mini voorraad van enkele pampers aan te leggen. Je kan pampers claimen van de ouders of zelf een mini voorraad kopen maar pampers komen ALTIJD van pas. In deze blogpost lijkt het of ik super veel vergeet, maar ik ben eigenlijk wel vrij goed georganiseerd, toch kan ik me minstens 10 gelegenheden herinneren waar het super handig was dat er pampers bij de grootouders lagen. Heeft het kindje een tutje, koop dan ook 1 tutje van zijn favoriete merk voor noodgevallen (ook pas vanaf 1 jaar). Vaak kunnen kindjes die een tut gewoon zijn helemaal niet slapen zonder tut. Om een ritje over en weer te vermijden, is het daarom handig om een reserve tutje bij oma & opa te hebben liggen.

  • vanaf 2 jaar: plaspotje

Het ene kind is het andere niet, maar in onze ervaring is een klein plaspotje bij de grootouders handig. Zeker wanneer de zindelijkheidstraining volop aan de gang is. Een klein potje kan vaak heel dichtbij en in het zicht staan, waardoor de grens om te gaan plassen kleiner wordt. Kindjes kunnen vaak beter ontspannen en rustige plassen wanneer hun voetjes op de grond staan. Een plaspotje is vaak een kleine investering en daarom wel de moeite waard om aan te schaffen.


Uiteraard zou je dit lijstje veel uitgebreider kunnen maken met alle soorten speelgoed en andere hebbedingen, maar zo ver willen we niet gaan. Dit lijstje bevat enkele essentials en vooral zaken waarmee je de ouders, dus je eigen kinderen, wat zult ontlasten, door deze zaken in huis te hebben.