• 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf 70 euro
  • Veilig betalen

Corona hair I do care
29-01-2021 10:03:15

Tijdens de eerste lockdown raakte ik aan het lezen over haren wassen en hoe "slecht" dit eigenlijk is voor je haar. Het artikel claimde dat je je haar kon trainen om zo meer dagen tussen wasbeurten te kunnen laten en dat het ook nog eens pakken beter is voor je haar (lees: hello glanzende lokken). Ik geloofde er niks van, want ik heb dat namelijk al eens geprobeerd. Gedurende een paar weken welteverstaan en omdat het geen meter voorruit ging en ik het ook beu was om als ma flodder in het openbaar te verschijnen, gaf ik er al snel de brui aan. Omdat het artikel duidelijk liet verstaan dat het maanden kan duren eer je haar gewend is aan de nieuwe routine, leek een lockdown de ultieme kans om het nog eens te proberen, maar dan voor een langere periode. Geen kat die mij ging zien. Want eerlijk, om de dag mijn haar wassen, dat doe ik niet voor mijn plezier. Bovendien is mijn haar vaak vet bovenaan en droog stro onderaan, zeker nu ik het al eens laat kleuren. Volgens het artikel was de truck om altijd te wachten tot de dag waarop je dacht, dit is echt smerig en er dan nog een dag bij te doen. Dus ik deed de test.

Klik op het artikel om verder te lezen.


De kogel was door de kerk, ik ging dit doen. Waarom? Voor beter haar en vooral een makkelijker leven. Hoeveel tijd valt er niet te winnen wanneer haren niet voortdurend gewassen, geconditionerd en gedroogd hoeven te worden? Het enthousiasme zat hoog, ik moest en zou mijn vette lokken bedwingen tot een stralende haardos met weinig onderhoud. Het enige wat ik hiervoor moest doen, was de shampoo in de douche links laten liggen. Easy peasy dus. Niks van. Onder het motto, begin realistisch, was het einddoel om maar 1 keer per week haren te wassen. Redelijk ambitieus, zo bleek al na week 1. Nog geen 3 dagen ver in mijn mini challenge en ik schaamde mij al dood voor het zielig hoopje haar op mijn hoofd. Dag 4 stond ik krabbend onder de douche mijn haar te wassen. Nuja om het positief te bekijken, wel meteen al 2 dagen langer dan normaal, de moraal zat nog goed. Het artikel had niet gelogen, dit was duidelijk geen sprintje maar een marathon. Na de vierde week was er (eindelijk) wat beterschap en kon ik het tot 5 dagen rekken *vreugdedans*. Tanden bijten dus om te rekken tot 5 dagen en uiteindelijk na een maand en half, werd er afgeklokt op 6 dagen, zonder dat ik het gevoel had dat het "niet om mee buiten te komen" was (tenzij de laatste dag dan).
En toch ... een beetje teleurstelling want nog steeds geen volledige week zonder wassen. Na de lockdown, vergde het alle energie om niet toe te geven op de moeizaam gewonnen 6 dagen regel. De enige troost: op dag 4 was mijn haar nog steeds redelijk fris, terwijl dat in het begin wel anders was (lees: dag 3 al een jeukende nachtmerrie).
Ondertussen zijn we toe aan een nieuwe lockdown en lukt het opnieuw makkelijker om een extra dag af te dwingen. Met hernieuwde moed probeer ik nu 7 dagen de shampoo te weerstaan en te wassen op dag 8. Is het nu makkelijker dan in het begin? Ja en nee, de laatste 2 dagen zijn nog steeds het moeilijkste, maar ondertussen heb ik al veel "lifehacks" ontdekt die het makkelijker maken om vol te houden. Waarom zou ik dit ├╝berhaupt volhouden? Het is een feit dat mijn haar beter valt en minder droge punten heeft dan voordien maar het aller tofste aan het verhaal is toch nog altijd de tijdswinst. Minder wassen bespaart mij makkelijk 2 a 3 keer per week minstens 20 min. Als extra bonus, is het ook nog eens beter voor de natuur, want minder zeepresten en minder verpakking voor shampoo. 

Ben je benieuwd naar mijn trucjes? Je ontdekt ze hieronder.
  • borstelen

Je haar borstelen en dan vooral 's avonds doet wonderen voor je haar. Wanneer mijn haar pas gewassen is, borstel ik het zelden. Naar het einde toe, borstel ik het bijna dagelijks. Als je je haar borstelt en het is vet, dan heb je al snel het gevoel dat het tegen je hoofd plakt na het borstelen. Borstel je haar daarom 's avonds voor je gaat slapen. 'S morgens ziet je haar er dan beter uit, want je hebt het vet verdeeld over de lengtes en het ligt niet meer plat tegen je hoofd. Kleine disclaimer, dit werkt natuurlijk alleen voor mensen die hun haar 's nachts niet "in nesten" slapen (zij die dat wel doen, weten waarover ik het heb).

Wanneer je 2 borstels hebt, gebruik dan 1 borstel voor wanneer je haar pas gewassen is en 1 borstel voor de "vettere" dagen. Op die manier wordt je "propere" borstel niet vuil. Je kan ook gewoon af en toe je borstel uitspeoelen.

  • verse kussensloop

Verander je kussensloop vaak of toch vaker dan je je lakens ververst. Op die manier blijft je haar lekker ruiken en kan je haar geen extra vet opdoen van je hoofdkussen. Klinkt bizar nu ik het hier opschrijf, maar dit werkt echt.

  • can't touch this

Blijf van je haar af. Hoe minder je met je handen in je haar zit, hoe minder vet het wordt. Klinkt als een no-brainer maar probeer er eens op te letten hoe vaak je onbewust met je handen in je haar zit (told you so).

  • water, de rest komt later

Ben je op het punt dat je echt heel graag je haar wil wassen? Maak je haar gewoon nat onder de douche (en niet stiekem die shampoo nemen he) en wrijf het droog met een propere handdoek. Helpt super goed! Met deze methode kan je nog een dag uitstellen om je haar te wassen.

  • staartjes of dotjes

Herontdek de 90-ies versie van jezelf en maak een dotje of staartje in je haar. Hierdoor valt het minder op dat je haar vettig is en blijf je sowieso met je handen uit je haar (tenzij je 20 keer opnieuw een dotje maakt). Maak dus een mooi/goed staartje of dotje waar je je goed mee voelt en blijf er dan de rest van de dag af. 

  • PMS

De ene week is de andere niet. De ene week, lukt 7 dagen zonder verpinken en de andere week, sta je op dag 5 al te loeren naar de shampoo in de douche. Blijkbaar zou het een en ander te maken hebben met de hormonale cyclus. Laat je dus zeker niet ontmoedigen als je eens een moeilijkere week hebt.

  • go natural

Als je dan toch je haar wast, ga dan voor een natuurlijke shampoo. Die zijn iets duurder, maar zijn vaak beter voor je hoofdhuid. Doordat je je haar minder wast, kan je ook investeren in een iets duurdere shampoo, die lief is voor je haar en voor het milieu. Wanneer je je haar wast, was het dan 2 maal na elkaar, voor een extra fris gevoel. Tijdens de 2de wasbeurt zal je zien, dat je shampoo opvallend meer zal schuimen. 2 maal na elkaar wassen, geeft een extra fris gevoel.